Artikel

Zorg voor een correcte aansluiting bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk!

Het is verplicht om je aan te sluiten bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW). Maar waarom?

 

We zetten graag voor u het één en ander op een rijtje.

Als werkgever bent u verantwoordelijk dat de arbeid wordt verricht in behoorlijke omstandigheden met betrekking tot de veiligheid en de gezondheid van de werknemer en dat hem bij een ongeval de eerste hulp verstrekt kan worden.

De welzijnswet verplicht elke werkgever om een welzijnsbeleid te voeren. Deze welzijnswet geldt voor alle personen die arbeid verrichten onder gezag van een andere persoon. Naast uw vast personeel, vallen onder andere ook stagiairs, studenten en uitzendkrachten onder dit gezag. Elk bedrijf dat dus werkt met uitzendkrachten, en zelfs alleen met uitzendkrachten, dient in overeenstemming met de wet dus aan te sluiten bij een externe dienst.

Zorg ervoor dat je in orde bent met de wetgeving. Sluit je aan bij één van de erkende externe diensten in Vlaanderen.

Via deze website van de overheid vindt u alle erkende externe diensten terug.

De tarieven (zoals bepaald in het koninklijk besluit van 27 maart 1998 betreffende de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk) zijn gekoppeld aan het indexcijfer van de consumptieprijzen. De prijzen voor de jaarlijkse beheerskosten en de inbegrepen diensten zijn niet bij elke externe dienst hetzelfde. De jaarlijkse beheersbijdrage voor 2024 is minimum € 145,84. Voor concrete informatie dient u contact op te nemen met de verschillende externe diensten.

 

Veiligheid bevorderen

 

Risicoanalyse en werkpostfiche

 

Een grondige analyse van al uw werkplekken is wettelijk verplicht, maar - tussen ons gezegd en gezwegen - u wil vast dat uw medewerkers veilig en gezond kunnen blijven werken op uw bedrijf. Want, boven op het menselijke leed, kunnen arbeidsongevallen uw bedrijf al snel duur komen te staan.

 

Voor een werkplekanalyse kan u terecht bij uw externe dienst. Deze ondersteunt u om een goed beeld te krijgen van de mogelijke risico's en de maatregelen die u kan of moet ondernemen om arbeidsongevallen te vermijden. Het tarief voor een dergelijk advies verschilt sterk van de grootte en complexiteit van uw bedrijf. Informeer dus vooraf goed naar de mogelijke kosten.

 

Na de risicoanalyse van de werkposten heeft u een beter beeld van de mogelijke risico’s en gevaren. Mogelijks moeten er aanpassingen gebeuren aan werkposten en zal u aan de slag moeten met instructies en instructiekaarten om uw werknemers zo goed mogelijk te informeren.

Met al deze info wordt het opmaken van een werkpostfiche kinderspel: de werkpostfiche is immers het resultaat van de risicoanalyse en bevat alle info over de werkpost én de gezondheidsrisico’s gekoppeld aan het gezondheidstoezicht. De werkpostfiche is een gestandaardiseerd document dat u kan overhandigen aan alle partners waarmee u in contact komt: (nieuwe) medewerkers, externe dienst, scholen, uitzendkantoren, sociale inspectie, ...

 

Prevent Agri

 

Bent u werkzaam in de land- en tuinbouw, dan kan u voor een risicoanalyse van de werkposten op uw bedrijf ook terecht bij de GRATIS dienstverlening van Prevent Agri. (U hoeft de analyse dan niet door uw externe dienst te laten uitvoeren.) Als specialist in de agrarische sectoren, zijn zij dé partner in uw preventiebeleid.

Op de website van Prevent Agri kan u tevens tal van tips en leuke weetjes terugvinden die u nu reeds kan toepassen om de veiligheid op uw bedrijf te vergroten. Niet alleen voor uw medewerkers, maar ook voor leveranciers of andere bezoekers.

Wil u een audit aanvragen? Dat is mogelijk. Een aanvraag tot audit kan u gratis aanvragen via het webformulier op de website van Prevent Agri. Het rapport van dergelijke audit bevat waardevolle informatie om mee aan de slag te gaan.

Neem gerust een kijkje op de website van Prevent Agri en lees meer over wat zij u te bieden hebben.

 

Elk ongeluk is er ééntje te veel. Om te kunnen en mogen samenwerken met een uitzendkantoor - dus ook met WERKERS - is de aansluiting bij een externe dienst wettelijk verplicht. Neem uw voorzorgen en sluit u vandaag al aan. De veiligheid en gezondheid van uw personeel gaat ons allen aan.

 

Contacteer ons

Ben je zelf op zoek naar werk, of ben je op zoek naar werkers? Vul dan snel dit contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact me je op.

Deel deze pagina

WERKERS VAN DE TOEKOMST?

Hoe ziet de ideale arbeidskracht er in de toekomst uit? Dat is de vraag die WERKERS zich anno 2020 bezig houdt.

Bedrijfshulpverzekering
Diensten voor land- en tuinbouw
HR Services
Uitzendarbeid
WERKERS VAN DE TOEKOMST

Zomertijd

Herinnering: De zomertijd begint dit weekend!​

 

Bedrijfshulpverzekering
Diensten voor land- en tuinbouw
Uitzendarbeid

Vrolijk Paasfeest!

Namens het hele team willen we u een vrolijk Paasfeest wensen!

Bedrijfshulpverzekering
Diensten voor land- en tuinbouw
HR Services
Uitzendarbeid

Lonen groene sectoren

NIEUWE BEDRAGEN VANAF  1/1/2024

Bedrijfshulpverzekering
Diensten voor land- en tuinbouw
HR Services
Uitzendarbeid