Artikel

Opeenvolgende dagcontracten in uitzendarbeid: nieuwe spelregels vanaf 1 januari 2023

Opeenvolgende dagcontracten uitzendarbeid

HISTORIEK

Op 1 oktober 2018 ging de nieuwe regelgeving in voege gaat rond de opeenvolgende dagcontracten in de uitzendsector. Mogelijks werkt u met ons samen onder deze modaliteit. Neem dan voldoende de tijd om de nieuwe bepalingen goed door te nemen.

Na lange onderhandelingen binnen de NAR werd er in juli 2018 een akkoord bereikt met de sociale partners over de opeenvolgende dagcontracten in de uitzendsector. Dit akkoord diende als basis voor CAO nr. 108/2 dat vanaf 1 oktober 2018 in werking treedt.

Eén van de nieuwe afspraken betreft het globaal engagement om over een periode van 2 jaar te komen tot een vermindering met 20% van het aandeel opeenvolgende dagcontracten ten opzichte van het totale aantal uitzendcontracten (uitgezonderd studenten en seizoenarbeiders). Zo hoopt men de strijd aan te kunnen gaan tegen het oneigenlijk gebruik van dit type contract. Dit is de verantwoordelijkheid van élk bedrijf! Indien uit de beoordeling van de RSZ zou blijken dat de doelstelling niet werd behaald, dan engageren de sociale partners zich om dwingendere maatregelen af te spreken.

Daarnaast werd er een bijzondere informatie- en raadplegingsprocedure overeengekomen in hoofde van de bedrijven/gebruikers. Deze is verschillend naargelang er al dan niet een ondernemingsraad (of vakbondsafvaardiging) in uw bedrijf aanwezig is. Op die manier wil men een garantie bieden voor het gebruik van opeenvolgende dagcontracten door bedrijven die de economische noodzaak ervan kunnen bewijzen.

Bij de tweejaarlijkse evaluatie door de sociale partners van de Nationale Arbeidsraad, kon er in 2020 duidelijk gezien worden dat er een mentaliteitswijziging is ten aanzien van het gebruik van de opeenvolgende dagcontracten.

 

WAAR STAAN WE NU?

In navolging hiervan werd er beslist een aantal aanpassingen te doen vanaf 01/01/2023, waaronder het invoeren van een responsabiliseringsbijdrage en het vereenvoudigen van de administratieve procedure. Meer info vindt u op de website van de RSZ.

De volledige wetgeving werd voor u in een handige brochure (lange versie) of kort overzicht gegoten!

We raden u sterk aan deze volledig door te nemen, als u regelmatig gebruik maakt van opeenvolgende dagcontracten.

 

Klant-gebruikers die excessief gebruik maken van opeenvolgende dagcontracten (ODC) worden door de RSZ automatisch geresponsabiliseerd via een bijzondere sociale zekerheidsbijdrage die wordt geïnd bij het overschrijden van bepaalde drempels. Voor de eerste facturatie van deze bijdrage berekent de RSZ het aantal ODC’s op basis van de DmfA-aangiften voor de eerste twee kwartalen van 2023 samen. Deze eerste factuur voor het eerste semester van 2023 wordt rechtstreeks aan de klant-gebruikers aangerekend. Er werd bevestigd dat de eerste facturatie voorzien is vanaf 18 december 2023.

Mocht u na het lezen van de tekst nog vragen hebben, kan u onze kantoren steeds contacteren per telefoon of e-mail.

Uw Team WERKERS in Uitzenden

 

Contacteer ons

Ben je zelf op zoek naar werk, of ben je op zoek naar werkers? Vul dan snel dit contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact me je op.

Deel deze pagina

"Eén keer per jaar zetten wij de bloemetjes buiten"

Dat tuinbouwactiviteiten vaak worden gecombineerd, illustreert het bedrijf Coeck-Feremans uit Waarloos.

Uitzendarbeid

WERKERS VAN DE TOEKOMST?

Hoe ziet de ideale arbeidskracht er in de toekomst uit? Dat is de vraag die WERKERS zich anno 2020 bezig houdt.

Bedrijfshulpverzekering
Diensten voor land- en tuinbouw
HR Services
Uitzendarbeid
WERKERS VAN DE TOEKOMST

Nieuwe talenten ontdekken via uitzendarbeid

De firma Agripom/Warnez is gespecialiseerd in het telen, wassen, uitlezen en verpakken van aardappelen, voornamelijk voor de horeca en grootdistributie met onder andere Carrefour, Delhaize en Lidl als voornaamste klanten.

HR Services
Uitzendarbeid

Zorg voor een correcte aansluiting bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk!

Het is verplicht om je aan te sluiten bij een externe dien

Diensten voor land- en tuinbouw
HR Services
Uitzendarbeid

FLEXI-JOBS IN LAND- EN TUINBOUW

Zijn flexi-jobs in de land- en tuinbouw sinds januari 2024 mogelijk?

HR Services
Uitzendarbeid

Zomertijd

Herinnering: De zomertijd begint dit weekend!​

 

Bedrijfshulpverzekering
Diensten voor land- en tuinbouw
Uitzendarbeid