Bijleren van onze melkers
Raf De keersmaecker en zijn echtgenote Anne De Donder baten in het Vlaams-Brabantse Londerzeel een melkveebedrijf uit met thuisverwerking. Beide zijn afkomstig van een landbouwersgezin. De ouders van Anne teelden witloof en die van Raf waren melkveehouders. Maar in 1993 stampten ze met hun twee een geheel nieuw bedrijf uit de grond.
Raf en Anne ontvangen ons op donderdagnamiddag, wanneer de hoevewinkel dicht is. “Anders zou dit interview niet lukken”, waarschuwden ze al aan de telefoon. En inderdaad, de hele middag houden mensen halt voor de winkel, kijken ze naar de openingsuren en vervolgens vertrekken ze weer. Om de dag nadien wellicht terug te keren.
De melk van de zowat honderd Holsteinkoeien wordt grotendeels ter plaatse verwerkt tot een brede waaier aan producten. “En daarvoor komen ze van ver”, aldus Raf en Anne. Op de boerderij van Rafs ouders werd er al melk verwerkt tot boter, een gevolg van het toen pas ingevoerde quotum, maar dat gebeurde toen een keer per week. Nu zijn ze er bijna fulltime mee bezig. Behalve boter gaat het ook om karnemelk, yoghurt, plattekaas, desserten … Karnemelk of botermelk is trouwens een specialiteit die fel in de smaak valt van onder meer mensen van Marokkaanse en Turkse origine. “Ze komen van Brussel, zo’n twintig kilometer verderop, om die hier te kopen. De winkel gaat om halftien open en dan moeten de producten die we maken ook klaar zijn. Dat zou niet lukken zonder de hulp van WERKERS, het vroegere agro|bedrijfshulp. We hebben drie vaste mensen die ons helpen bij het melken. En ook mijn broer Kris helpt nog mee.
Ervaring uitwisselen
Raf en Anne zijn erg tevreden over de samenwerking met WERKERS. “De eerste keer dat we een beroep op jullie deden, was toen ik een tijdje sukkelde met mijn rug. Intussen werken we al vele jaren samen.” En in die tijd zijn er al heel wat ‘werkers’ de revue gepasseerd. Meestal zijn het twintigers waarvan de ouders nog te jong zijn om hun bedrijf al over te laten. Die blijven dan enkele jaren. Jan is de uitzondering, hij komt hier al elf jaar over de vloer en kent het bedrijf vanbinnen en vanbuiten. “Met hen allemaal hebben we een zeer goede band. Eén van hen is nu op zoek naar een boerderij om over te nemen. Met hem ben ik een tijdje geleden nog op stap geweest op zoek naar een bedrijf.”
Bijna altijd zijn het ook dezelfde jongens die komen meehelpen bij Raf en Anne. Ze werken in een vast schema. “Deze jongens hebben het hart op de juiste plaats en leven voor de boerenstiel. Door hun job bij WERKERS doen ze enkele jaren ervaring op en leren ze bij. Wij leren trouwens ook veel van hen. Soms zit je met een probleem en dan wisselen ze hun ervaringen uit die ze bij andere boeren opdeden. ‘Bij boer X doen ze dat zo’, zeggen ze dan waarna het probleem meestal snel opgelost is.”
“In Leuven, op het hoofdkantoor van WERKERS, regelt Tom Govaerts de planning”, zegt Raf. “Als we volk nodig hebben dan bel ik Tom en hij regelt het, soms zelfs echt last minute. Op vrijdagochtend krijgen we een sms’je met daarin de werkverdeling voor de week nadien. En vanaf het moment dat onze vakantie vastligt, geven we dat door. Tom regelt dan een schema zodat we met een gerust hart kunnen vertrekken.”
WERKERS springt bij Raf en Anne enkel in voor het melken. Het veldwerk wordt overgelaten aan een ervaren loonwerker want zelf hebben ze hun handen meer dan vol met de thuisverwerking. “We staan op om kwart over vijf en de winkel gaat pas dicht om halfzes. Gelukkig hebben we hulp van een halftijdse kracht en op zaterdag van onze dochters Sofie en Ellen. Maar wanneer we voor de gespecialiseerde taken van de thuisverwerking bijkomende handen zoeken, weten we zeker waar we te rade gaan. WERKERS is voor ons een huis van vertrouwen.”