Vragen & antwoorden
Ik ben (kandidaat) uitzendkracht
Welkom bij WERKERS!
Alles wat je moet weten voor je eerste werkdag vind je HIER.
Ja, ook onze uitzendkrachten hebben recht op opleiding. Om de opleiding van werknemers te ondersteunen verplicht de wet van 3 oktober 2022 houdende diverse arbeidsbepalingen werkgevers die meer dan 20 werknemers in dienst hebben om opleidingsplannen op te stellen. Lees hier wat ons jaarlijks opleidingsplan jou te bieden heeft.
Net zoals alle werknemers betaal je sociale zekerheidsbijdragen (maximaal 13,07%) en belastingen. Het minimumtarief voor de voorheffing van een uitzendkracht is 11,11%, meestal opgetrokken tot 18%, wat kan betekenen dat je later bij je belastingaangifte moet bijbetalen. WERKERS bespreekt dit met je bij de aanvang van je tewerkstelling en kan een hogere voorheffing toepassen om verrassingen te vermijden. Voor buitenlandse seizoenarbeiders geldt een bevrijdende bedrijfsvoorheffing van 18,725%, waardoor zij in principe geen bijkomende belastingen meer hoeven te betalen.
Als uitzendkracht ontvang je hetzelfde loon als een vaste werknemer met dezelfde opleiding en ervaring. Je loon wordt wekelijks uitbetaald en je krijgt een loonfiche met alle details.
Het is belangrijk dat je ontspannen en zelfverzekerd overkomt. Lees onze tips:
Kom op tijd
Om ervoor te zorgen dat het interview goed verloopt, moet je eerst en vooral ontspannen en op tijd ter plekke geraken. Meld je minstens 10 minuten voor je afspraak aan bij de receptie.
Op die manier krijg je de kans om de werkomgeving in je op te nemen en de sfeer op te snuiven.
Geraak je er niet op tijd door omstandigheden? Breng het bedrijf op de hoogte. Zo beperk je de schade.
Wees beleefd en vriendelijk tegen iedereen die je aanspreekt
Je sollicitatie begint van zodra je een voet op het bedrijfsterrein zet. Wees beleefd en vriendelijk tegen iedereen die je aanspreekt.
Blijf jezelf
Blijf zoveel mogelijk jezelf, maak oogcontact en spreek duidelijk.
Let op je lichaamstaal
Speel niet met je pen, bijt niet op je nagels, zit mooi recht…
Antwoord concreet
- Antwoord concreet en duidelijk op alle vragen. Het is een goed idee om met een voorbeeld aan te tonen dat je over een bepaalde vaardigheid beschikt. Vraagt de werkgever bijvoorbeeld of je stressbestendig bent, dan kan je dit toelichten aan de hand van een situatie uit het verleden.
- Vermijd zoveel mogelijk 'mmm', 'ik weet het niet' of 'euh'.
- Laat je niet van de wijs brengen door directe vragen, ook niet door de vraag 'hoeveel wil je verdienen'. Soms gebeurt het wel eens dat de werkgever je bewust provoceert om je te testen. Blijf ook dan beleefd.
Wees enthousiast
Toon je enthousiasme. Ook al is het je zoveelste sollicitatiegesprek met telkens dezelfde vragen. De interviewer wil iemand die gemotiveerd en opgewekt is.
Stel zelf ook vragen
Tijdens het interview mag je zelf ook verduidelijking vragen. Bijvoorbeeld over de jobinhoud, de verdere selectieprocedure… Het is een wederzijds gesprek.
Enkele voorbeelden
- Je zegt me dat ik verantwoordelijk ben voor... Wat betekent dit concreet? Wat verwacht je van me?
- Hoe word ik ingewerkt?
- Wat was de aanleiding van de vacature?
- Zijn er mogelijkheden om bij te scholen / door te groeien?
- Kan ik een rondleiding krijgen?
- Hoe verloopt de verdere procedure? Zijn er nog testen of gesprekken?
- Op welke termijn zal er een beslissing genomen worden?
- Wanneer en hoe krijg ik nieuws over mijn sollicitatie?
Zorg ervoor dat je bij het buitengaan op de laatste drie vragen een duidelijk antwoord hebt.
Bedank de werkgever
Vergeet de werkgever niet te bedanken voor de tijd en moeite die hij gedaan heeft om je te ontvangen.
De eerste indruk is belangrijk, maar de laatste indruk blijft het langste hangen.
Bron: website VDAB
U hebt recht op maaltijdcheques als vaste werknemers in een gelijkaardige functie bij het bedrijf waar u werkt ook maaltijdcheques krijgen. Als zij geen maaltijdcheques ontvangen, hebt u daar ook geen recht op.
Zowel arbeiders als bedienden die werken als uitzendkracht hebben recht op vakantie en vakantiegeld. Dit recht wordt opgebouwd door de prestaties van het voorgaande jaar. Bedienden ontvangen vakantiegeld wekelijks bij hun loon, terwijl arbeiders het jaarlijks via de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) krijgen. Vergeet niet je bankrekeningnummer door te geven aan de RJV voor de uitbetaling. Meer informatie vind je op www.rjv.fgov.be.
Als je een klacht hebt, helpen we je graag zo snel mogelijk in onze kantoren. Kom je er niet uit met je consulent, dan kun je terecht bij de Ombudsdienst voor de private arbeidsbemiddeling. Je kunt hen bereiken op Havenlaan 86 C bus 302, 1000 Brussel, via ombuds@federgon.be of op www.federgon.be/ombudsdienst.
Ja, je hebt recht op een eindejaarspremie als je voldoet aan de criteria van 65 dagen of 494 uren gewerkt tijdens de referteperiode (01/07 - 30/06). De premie bedraagt 8,33% van je brutoloon. Maximaal 5 dagen economische werkloosheid en gelijkgestelde dagen wegens een arbeidsongeval tellen mee. Als je na 60 dagen (456 uren) werken een vast contract krijgt, kunnen maximaal 5 dagen worden gelijkgesteld.
Op de werkpostfiche staat duidelijk vermeld wat jouw taken zijn en met welke arbeidsmiddelen je werkt. Soms staat er ook op wat je niet mag doen. Neem contact op met WERKERS als je taken krijgt die niet op de werkpostfiche staan of als je denkt dat je ze niet veilig kunt uitvoeren. In het bedrijf heb je dezelfde rechten en plichten als andere werknemers.
Een uitzendkracht krijgt hetzelfde loon als een loontrekkende werknemer, met dezelfde opleiding en ervaring, in dienst bij de gebruiker, aangeworven op hetzelfde ogenblik en voor hetzelfde werk.
WERKERS is je werkgever en betaalt dus je loon. De betaling gebeurt op het einde van de week na je tewerkstelling met een overschrijving. Er zal je een loonfiche met de berekening van het betaalde bedrag worden bezorgd. Daarop vind je het loon (bruto en netto), de premies, de vergoedingen, de sociale zekerheidsbijdragen en de bedrijfsvoorheffing.
Als het bedrijf waar je werkt maaltijdcheques geeft aan zijn personeel, dan krijg jij er ook, onder dezelfde voorwaarden.
De onderneming waar je werkt, controleert je prestaties en geeft deze ook wekelijks aan ons door. Het uitzendbureau rekent je geen enkele vorm van commissieloon aan!
Het is het eenvoudigst als je je contracten met WERKERS voor uitzendkrachten elektronisch ondertekent. Dit draagt bij aan een beter milieu en zorgt ervoor dat je contracten 5 jaar worden bewaard. Elektronische arbeidsovereenkomsten bieden voordelen zoals tijdige ontvangst, beveiligde verzending en geen verlies van documenten. Hoewel je niet verplicht bent om elektronische contracten te accepteren, is het vaak de enige manier om aan de wettelijke verplichting te voldoen om het contract voor aanvang van de werkzaamheden te ontvangen. Als je liever papieren contracten hebt, kun je deze op kantoor laten afdrukken. Meer informatie over elektronische ondertekening vind je www.interimsign.be.
Onze kantoren zijn telefonisch en op afspraak bereikbaar van maandag tot vrijdag Je kunt je ook inschrijven tijdens de vrije inschrijvingsmomenten van onze kantoren in Lier, Roeselare en Lochristi. Maak een afspraak om wachttijden te vermijden. Inschrijven is vrijblijvend, maar noodzakelijk voor een persoonlijk gesprek om als uitzendkracht aan de slag te kunnen. Tijdens de inschrijving noteren we je gegevens en bespreken we je opleiding, ervaring en wensen. Dit gesprek is nog geen arbeidsovereenkomst en is kosteloos. Voor meer informatie over de inschrijvingsmomenten en om een afspraak te maken, bezoek de contactpagina van WERKERS.
Je kunt eenvoudig op een vacature reageren door op de ‘solliciteerknop’ op de website te klikken. Hierdoor komt je sollicitatie direct bij onze consulenten terecht, die je vervolgens zullen contacteren voor een inschrijving.