FLEXI-JOBS
Sinds januari 2024 zijn flexi-jobs wettelijk toegestaan in heel wat extra sectoren. Deze regeling biedt u de mogelijkheid om op een flexibele en efficiënte manier extra personeel in te zetten om aan de veranderende behoeften van uw bedrijf te voldoen.
Het doel van het flexi-jobsysteem is om werkgevers in bepaalde sectoren te helpen bij het invullen van tijdelijke en flexibele arbeidsbehoeften, terwijl het tegelijkertijd werkgelegenheid stimuleert en extra verdienmogelijkheden biedt aan werknemers.
In een notendop:
· Gepensioneerden en werknemers die reeds een hoofdactiviteit uitoefenen van minimaal 4/5e tewerkstelling, kunnen aanspraak maken op een flexi-job.
· Dit systeem voorziet een gunstige regeling voor zowel werkgever als werknemer. Als werkgever betaalt u de RSZ enkel een bijzondere werkgeversbijdrage van 28%.
· Het flexi-loon is tot het bedrag van 12.000,00 euro op jaarbasis bovendien vrijgesteld van belastingen en sociale bijdragen. Dat is interessant voor de werknemer, want bruto = netto.
WELKE SECTOREN?
In België mogen flexi-jobbers voornamelijk aan de slag in de horeca, detailhandel (zoals bakkerijen, slagerijen, enz.) en bij bepaalde handelszaken die vermeld staan op een lijst die wordt beheerd door de federale overheid.
Voor een volledig overzicht van alle toegelaten sectoren verwijzen we naar de website van de rsz.
WIE KAN WERKEN ALS FLEXI-JOBBER?
Werkenden
Als werknemer moet je in het derde kwartaal dat aan de flexi-job voorafgaat, minstens 4/5 gewerkt hebben. Wil je aan een flexi-job beginnen in januari, dan moet je dus in april, mei en juni van het jaar ervoor zeker voor 4/5 aan het werk geweest zijn.
Opgelet:
· Je ‘gewone’ job en je flexi-job mag je niet voor dezelfde baas doen.
· Je werkgever mag je niet ontslaan uit je gewone job en je dan tijdens je opzegtermijn aannemen als flexi-jobber.
· Je mag niet flexi-werken voor een werkgever als je al 4/5 of meer werkt bij een ‘verbonden onderneming’. (Verbonden ondernemingen zijn bijvoorbeeld een moeder- en dochtervennootschap, of ondernemingen die samen een consortium vormen omdat ze onder een centrale leiding staan.)
· Als je overschakelt van 100% naar 80% werken, kom je in een wachtperiode terecht. Je mag dan in het kwartaal T zelf en in het volgende kwartaal T+1 geen flexi-job uitoefenen. Om de verlaging van het arbeidsvolume te beoordelen, kijken we naar het 4de en 3de kwartaal dat aan de flexi-job voorafgaat. Bijvoorbeeld: in het eerste kwartaal van 2023 werkte je nog 100%, maar in het tweede kwartaal begon je aan 80% te werken. In het eerste en tweede kwartaal van 2024 mag je geen flexi-job doen.
Gepensioneerden
Ben je jonger dan 65 jaar, of kan je geen loopbaan van 45 jaar bewijzen, dan mag je niet onbeperkt bijverdienen. Hoeveel je precies mag verdienen, hangt van je persoonlijke situatie af. Informeer je hierover goed bij de Federale Pensioendienst .
Vanaf het jaar dat je 65 wordt, of als je een loopbaan van 45 jaar achter de rug hebt, mag je onbeperkt bijverdienen.
Onder welke voorwaarden mag een gepensioneerde een flexi-job uitoefenen? Er zijn twee mogelijkheden:
- Je bent 65 jaar of ouder op het moment dat je de flexi-job wilt opnemen.
- Ben je nog geen 65 jaar op het ogenblik van je pensionering, dan kan je meteen na je pensionering een flexi-job uitoefenen als:
- je minstens 80% aan het werk was bij een of meerdere andere werkgevers dan de flexi-jobwerkgever in kwartaal T-3, dat wil zeggen drie kwartalen voordat je de flexi-job opstart.
- je in kwartaal T-2 vermeld staat in het pensioenkadaster, dat wil zeggen twee kwartalen voordat je de flexi-job opstart.
LOON EN VOORDELEN?
De flexilonen, het flexivakantiegeld en de eventuele premies die hierbij ontvangen worden, zijn van het loonbegrip uitgesloten. Ze zijn dus ook vrijgesteld van belastingen (zowel bedrijfsvoorheffing als personenbelasting); er zijn ten opzichte van de werknemer ook geen sociale lasten verschuldigd. Voor de werknemer is bruto = netto.
Voor de horecasector mag het flexi-jobloon niet lager zijn dan 12,05 euro per uur, flexi-vakantiegeld inbegrepen. Je hebt ook recht op een premie als je werkt op zon- en feestdagen.
Voor alle andere sectoren moet de werkgever ervoor zorgen dat het flexi-uurloon minstens gelijk is aan:
· Het sectorale baremaloon voor de functie die je uitoefent (maandbedrag omgezet in een uurloon), of
· Het gewaarborgde gemiddelde minimummaandinkomen (GGMMI).
Het flexi-loon (vergoedingen, premies en voordelen inbegrepen) mag niet meer bedragen dan:
· 150% van het minimumbasisloon van de sector waartoe je werkgever behoort en dat van toepassing is voor je functie, of
· 150% van het GGMMI (gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen).
Een flexi-contract heeft speciale, gunstige voorwaarden.
· Je betaalt geen werknemersbijdrage op je flexi-loon.
· Je bouwt wél sociale rechten op (vakantie, pensioen, recht op werkloosheidsuitkering).
· Je betaalt geen bedrijfsvoorheffing als je flexi-inkomsten van een heel jaar onder de 12.000 euro blijven. Je brutoloon is dan ook je nettoloon.
· Je flexi-inkomsten hoeven niet in je belastingbrief, dus je komt niet in een hogere belastingschaal. Let op: als je op een jaar meer verdient dan 12.000 euro, betaal je bedrijfsvoorheffing op alles wat boven de 12.000 euro gaat. Die inkomsten moet je wél in je belastingbrief vermelden.
· Gepensioneerd? Dan geldt het plafond van 12.000 euro niet voor jou. Vraag na bij de Federale Pensioendienst hoeveel je mag bijverdienen.
SAMENWERKING
Als uw betrouwbare partner in personeelsbeheer staan wij als uitzendkantoor klaar om u te ondersteunen in de zoektocht naar gemotiveerde en enthousiaste flexi-jobbers. Of het nu gaat om seizoensgebonden werkzaamheden, piekmomenten in de productie of andere taken binnen uw bedrijf, wij kunnen u helpen bij het vinden van de juiste kandidaten die aan uw specifieke eisen voldoen.
U kan bij ons ook terecht voor payrolling via WERKERS HR services. Hierbij nemen wij de volledige administratie over van de door u geselecteerde flexi-jobbers. Wij zorgen voor een oplossing op maat, of het nu gaat over één of meerdere werknemers.
Door met ons samen te werken, profiteert u van:
- Flexibiliteit: U kunt flexi-jobbers inzetten wanneer u ze nodig heeft, zonder al te veel administratie.
- Kostenbesparing: U kan perfect budgetteren omdat op voorhand een duidelijke offerte wordt gemaakt.
- Gemak: Wij nemen het volledige wervings- en selectieproces uit handen, zodat u zich kunt concentreren op uw kernactiviteiten.
Laat ons weten hoe wij u kunnen helpen en welke vacatures u wilt invullen met flexi-jobbers. Wij staan klaar om uw behoeften te bespreken en een oplossing op maat te bieden.
Neem vandaag nog contact op met uw kantoor en ontdek hoe flexi-jobs uw bedrijf kunnen versterken.
WERKERS IS UW PARTNER IN DE ZOEKTOCHT NAAR FLEXI-JOBBERS!
MEER INFO
Wenst u informatie over de modaliteiten met betrekking tot de tewerkstelling, zoals de raamovereenkomst, de dimona-aangifte, het arbeidscontract of de kostprijs? Contacteer gerust één van onze kantoren.
Contacteer ons
Hebben jullie een online klantenzone?
Standaard krijgt u een wekelijkse link zodat u tijdelijk kan inloggen om de prestaties in te geven.
U kan ook kiezen voor een account: dan heeft u ten allen tijde toegang tot uw klantenomgeving.
U heeft dan toegang tot:
- Planning
- Prestaties
- Facturen
- Sociale balans
Heeft u nog geen account? Neem dan conta...
Veelgestelde vragen