Artikel

Protocolakkoord groene sectoren 2021-2022

De sociale partners hebben op 16/12/2021 een protocolakkoord afgesloten dat van toepassing is op de tuinbouw – productiesectoren, de tuinaanleg en de landbouw (PC 144 en 145).

 

Loonsverhoging op 1 januari 2022

De minimumlonen en effectieve lonen worden op 1/1/2022 met 0,4% verhoogd en dit boven op de indexaanpassing.

 

Coronapremie

Als compensatie voor de 0,4% loonmarge over het jaar 2021, wordt een consumptiecheque toegekend van 150 euro netto per vaste werknemer voor de tuinbouw -productiesectoren en voor de landbouw. Voor de tuinaanleg wordt een consumptiecheque van 175 euro netto voorzien. De toekenningsmodaliteiten (referteperiode en berekeningswijze) alsook de procedure van bestelling en aankoop is identiek als voor de toekenning van de ecocheques (= berekening en bestelling van de elektronische comsumptiecheques door het fonds bij Edenred).

 

Verhoging werkgeversbijdrage in de tweede pensioenpijler

De werkgeversbijdrage voor de tweede pensioenpijler wordt verhoogd met 0,10% op 1 juli 2022 en met 0,10% op 1 januari 2023. De bijdrage vanaf 1 juli 2022 wordt dan ook: 2% voor pensioenvorming (95%); 0,10% voor het luik solidariteit (5%). De RSZ-bijdrage (8,86%) wordt berekend op de bijdrage voor pensioenvorming (2%): 0,18%. Het totaal komt dan op 2,28%. Vanaf 1 januari 2023 wordt een analoge aanpassing doorgevoerd.

 

Seizoenarbeid

Toepassing van de loonmarge land- en tuinbouw: de minimumlonen en de effectief uitbetaalde lonen worden op 1 januari 2022 verhoogd met 0,4% en dit boven op de indexaanpassing;

Verbetering statuut: de sociale partners zijn akkoord om het minimumloon van seizoenarbeid op de trekken tot het minimumloon van de eerste categorie reguliere arbeid;

Feestdagenwetgeving: er wordt een cao afgesloten die zal voorzien dat een seizoenarbeider die werkt op een wettelijke feestdag, nadien aanspraak kan maken op een feestdagenvergoeding ter compensatie van het feit dat seizoenarbeiders geen vrije dag kan gegeven worden;

...

 

Aanvullende bestaanszekerheid

De sociale partners komen overeen om de aanvullende vergoeding die voorzien zijn bij tijdelijke werkloosheid en langdurige arbeidsongeschiktheid te harmoniseren en te vereenvoudigen. Deze aanvullende vergoedingen zullen in de toekomst ook rechtstreeks door het bevoegde Sociaal Fonds uitbetaald worden aan de werknemers.

 

Werkgelegenheidsplan oudere werknemers

Verlenging onder de bestaande voorwaarden voor onbepaalde duur.

 

Verlengingen

De bestaande regelingen inzake tijdskrediet, landingsbanen en SWT zullen verlengd worden in functie van de huidige cao's van de NAR.

Contacteer ons

Ben je zelf op zoek naar werk, of ben je op zoek naar werkers? Vul dan snel dit contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact me je op.

Deel deze pagina

WERKERS VAN DE TOEKOMST?

Hoe ziet de ideale arbeidskracht er in de toekomst uit? Dat is de vraag die WERKERS zich anno 2020 bezig houdt.

Bedrijfshulpverzekering
Diensten voor land- en tuinbouw
HR Services
Uitzendarbeid
WERKERS VAN DE TOEKOMST

Veel ervaring opdoen!

Pieter Van Looveren is al de vierde generatie op een familiaal melkveebedrijf in Wuustwezel. Hij is 23 jaar oud, intussen al bijna 5 jaar aan de slag als bedrijfsverzorger en daardoor al een schat aan ervaring rijker.

 

Bedrijfshulpverzekering

Stijn, 10 jaar bedrijfsverzorger

Stijn Turrekens uit Ursel is rundveespecialist en is gepassioneerd door de fokkerij. Hij is ook een vlotte kerel en een boeiend verteller. Stijn is 28 jaar en hij is nu al 10 jaar bij WERKERS aan de slag als bedrijfsverzorger in Oost- en West-Vlaanderen.

Bedrijfshulpverzekering

Zomertijd

Herinnering: De zomertijd begint dit weekend!​

 

Bedrijfshulpverzekering
Diensten voor land- en tuinbouw
Uitzendarbeid

Vrolijk Paasfeest!

Namens het hele team willen we u een vrolijk Paasfeest wensen!

Bedrijfshulpverzekering
Diensten voor land- en tuinbouw
HR Services
Uitzendarbeid

NIEUWE REGELING SEIZOENARBEID VANAF 1/7/2023

Sinds 01/07/2023 geldt een nieuwe regeling voor seizoenarbeid. 

 

Bedrijfshulpverzekering
Uitzendarbeid