Studentenarbeid anno 2019
STUDENTENARBEID
Elektronische arbeidsovereenkomsten
Een student zal de arbeidsovereenkomst steeds elektronisch ontvangen. Wanneer er voor hem/haar een contract wordt opgemaakt, ontvangt deze student een e-mail of SMS met hierin de boodschap dat er een nieuwe arbeidsovereenkomst klaar staat. De elektronische arbeidsovereenkomsten bieden enkele interessante voordelen:
- Een student heeft alle overeenkomsten tijdig en onmiddellijk in zijn/haar bezit;
- Er kunnen geen overeenkomsten verloren gaan bij de verzending;
- De verzending gebeurt in een 100% beveiligde omgeving;
- De overeenkomsten worden gedurende 5 jaar bewaard.
Arbeidsovereenkomst op de werkvloer
Het is VERPLICHT om een arbeidsovereenkomst steeds mee te nemen naar het werk (ofwel op papier, ofwel elektronisch). Heel eenvoudig: met een smartphone heeft de student al zijn/haar overeenkomsten steeds op zak! Heeft de student nog geen berichten gekregen mbt de elektronische arbeidsovereenkomsten? Laat hem/haar snel contact opnemen met ons kantoor en bezorg ons zijn/haar emailadres of GSM-nummer. Onze medewerkers helpen hem/haar graag op weg om zijn/haar eerste contract elektronisch te ondertekenen. Meer info mbt het ondertekenen vind je op de website van Interimsign.
Arbeidsreglement
Als werkgever, ongeacht of u behoort tot de privésector of de publieke sector, moet u een arbeidsreglement opstellen vanaf het moment dat uw eerste werknemer tewerkgesteld wordt. Binnen de acht dagen na de inwerkingtreding van het arbeidsregelement (of van de aanpassing van het oude arbeidsregelement) moet u - de werkgever - een kopie van het document versturen naar de sociaal inspecteur. Goed nieuws! Sinds 15 mei 2019 kan dit online via: https://www.arbeidsreglement.belgie.be/ . Hou er rekening mee dat iedere werknemer (en dus ook iedere uitzendkracht en jobstudent) een exemplaar van uw arbeidsregelment moet ontvangen.
Elektronische loonbonnen
Ook de loonbonnen zal de student steeds elektronisch ontvangen. In principe ontvangt hij/zij elke week, na de verloning een e-mail of een SMS met hierin de boodschap dat er voor hem/haar een nieuwe loonbon klaar staat in zijn/haar persoonlijke Adminbox van www.interimsign.be . Eén keer per maand zal de student per post de loonbonnen van de afgelopen maand op papier ontvangen.
457 uren
Ook in 2019 mag men maximum 475u als student werken met beperkte afhouding van RSZ-bijdrage en vrijstelling van bedrijfsvoorheffing. Via student@work is de student steeds op de hoogte van zijn/haar contingent. Meer info over studentenarbeid vind je ook steeds op www.ikbenjobstudent.be.
Kinderbijslag
Tot slot verwijzen we graag naar de hervormingen rond de kinderbijslag. Bij de 6e staatshervorming is de kinderbijslag geregionaliseerd. Dat wil zeggen dat de regeling sinds 1/1/2019 afhangt van de regio (gewest) waar de student woont. Naargelang de regio verschillen de systemen wat betreft het bedrag, de keuze van de uitbetalingsinstelling, en het systeem studeren en werken. Neem een kijkje op de websites van de verschillende regio's voor meer info!
Duitstalige Gemeenschap: Ostbelgien.
Brussel: In Brussel wordt de hervorming pas in 2020 van kracht. Het beheer van de kinderbijslag blijft intussen dus nog in handen van Famifed.
Nog vragen?
Neem contact op met onze medewerkers in één van onze kantoren.